På allmän begäran kommer här mammans kavringrecept. Foto får anstå.
SKÅNEKAVRING
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk mald kummin
2 dl mörk sirap
20 g margarin
50 g jäst för söta degar (funkar m vanlig åxå)
5 dl mjölk
Värm mjölken, smält matfettet däri. Häll på vätskan på den smulade jästen. I med resten. Ni vet väl hur man degar va?? Knåda degen LÄNGE, 15 min med maskin eller 20 min för hand. Degen är mycket lösare och kladdigare än vanlig bröddeg.
Låt jäsa under bakduk 60 min
Dela i två delar och lägg i varsin smord form (på 1,5 l). Låt jäsa under bakduk 60 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stick hål i de jästa limporna med en sticka eller en smal kniv.
Sätt in formerna i ugnen och sänk samtidigt till 175 grader.
Grädda bröden i 60 min. Ta bröden ur formarna och låt kallna på galler.
"Brödet smakar allra bäst efter ett dygns mognad, då arom och kumminsmak framträder och kommer till sin rätt."
**
Nästa gång jag bakar dem ska jag testa att ta lite mindre sirap. Detta är såklart hur gott som helst, men 2 dl är ju bra mycket sirap för bara två limpor. Det kan ju förstås vara så att det är just mycket sirap som är detta brödets signum. Vad tror ni?
Jag ska åxå testa att inte grädda fullt så länge. Jag tycker brödet känns klart redan efter 45-50 minuter. Skorpan blir ju väldigt hård och mörk när man gräddar i 60 min - vilket väl åxå är lite signum för kavring? (Sist jag bakade stängde jag av ugnen efter 50 min å lät bröden stå kvar i eftervärmen timmen ut. Det gick bra men som sagt, ska testa att ta ut dem tidigare).
Brödet är sjukt gott med typ Brie eller Gräddädelost eller annan god ost eller hushållsost eller säkert julskinka eller bara smööööör - ja, ni fattar? Det är roligt att experimentera att baka det i nån annorlunda form, en sån där "krona" man bakar sockerkaka i t.ex. Det blir vackert på serveringsbordet. Jag har en specialform från USA som gör en liten blomformad limpa. Barnen älskar att äta dessa blom-mackor. Det gör mamman åxå...
Skriv gärna en rad om ni bakar det och vad ni tyckte!
torsdag 25 november 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Låter som ett spännande recept. En fråga bara, på vilket fals i ugnen ska bröden stå?
Kram
Gott! Gott! Jag bakade utan kummin för jag är inte så förtjust i det. Jag är nöjd med första försöket och det kommer absolut bli fler omgångar.
Carolina: Jag tror jag sätter det mitt i ugnen. Nån gång när jag haft en väldigt hög form har jag satt det längre ner. Det blir ju väldigt mörkt uppepå, eftersom det är inne så länge. KAvring i butik har ju åxå en karaktäristisk mörk färg uppepå. Men som sagt ska jag prova att ha inne det kortare tid.
Dorro: Jag gillar inte brödkryddor heller, men till detta använder jag mald kummin och det blir görgott. Kryddan är inte alls framträdande utan blandar in med den "mörka" smaken. Try it.
Skicka en kommentar